Rätt sadel på rätt plats.


Med kunskap är det lättare att göra och välja rätt.


Sadeln är en av de saker vi nästan alltid använder när vi rider våra hästar. Det går inte att nog understryka hur viktigt det är att sadeln passar både ryttare och häst. En sadel som ligger illa på hästen kan ställa till stor skada på kort tid. Jag vågar påstå att flera av de vanligaste skadorna hos våra hästar går att härleda till dåliga sadlar eller sadlar som inte passar eller ligger fel på hästarna.

 

Sadeln skall hjälpa ryttaren att sitta bra på hästryggen och att balansera sin vikt under ridningen. En sadel skall självklart vara bekväm för ryttaren och inga ridsår eller skav är nödvändiga. Samtidigt skall sadeln hjälp till att fördela ryttarens vikt över hästens ryggmuskler.  Sadeln skall fördela vikten jämnt och det får aldrig bli punkttryck någonstans på hästen från sadeln.

 

Sadeln ska passa hästen

Skrönan säger att en riktig cowboy byter hästar, men har samma sadel hela livet. Det stämmer inte. En riktig cowboy är rädd om sin häst och måste därför ha en sadel som passar hästen och fördelar vikten från ryttaren perfekt över ryggmuskulaturen. Alla hästar är olika i kroppen och därför finns inget universalrecept på hur en sadel skall se ut för att ligga bra.  Till exempel räcker det inte att välja en arabsadel till en Arab eller en »full-quarter-bom» till en Quarterhäst. Araber kan vara ädla och lite tunnare eller ganska runda och breda över manken.  Jag måste välja en arabsadel som passar just till min Arab eller en quartersadel som passar just min Quarterhäst.

 

 

En sadel som ligger bra får inte klämma hästen över manke eller boglad. Den skall ligga till, men inte trycka. Den ska ge utrymme för ryggkotorna som måste kunna röra sig under sadeln och den får inte heller trycka på korset eller hindra bakdelen från att röra sig fritt. Däremot skall sadeln ligga till över ryggmusklerna, eftersom det är ryggens muskulatur som skall bära upp och balansera ryttaren. Sadeln skall ligga till lika över båda sidorna.

 

Att prova sadlar

Prova ut sadel när din häst är i god form. Om du väljer sadel till din häst när den är dåligt musklad efter en längre vila kan du få problem med passformen efter hand som hästen musklar upp sig. När man provar ut sadel till sin häst skall man först prova den utan någon pad under. Paden har en stötdämpande effekt och den är naturligtvis också mjukare än sadeln när den ligger mot hästens rygg. En sadel utan pad eller vojlock är som ett par skor utan strumpor. Det måste finnas utrymme för »strumporna» också. Däremot är det svårt att känna ordentligt hur sadeln ligger om man har pad eller vojlock under. Det går inte heller att kompensera en sadel som passar dåligt med en pad eller vojlock. Det hjälper inte att använda en uppbyggd pad om sadeln är för trång i bommen och trycker över hästens manke eller bogar. Det är som att använda tjockare strumpor i för små skor. Om sadeln passar sämre efter att hästen har vilat kan det däremot fungera. Då har musklerna blivit mindre och under tiden du jobbar upp dem igen kan en uppbyggd pad hjälpa dig att hålla sadeln på plats så att den inte »tippar» framåt.

 

Om sadeln ligger bra är det dags att spänna sadelgjorden och känna en gång till. Känn fram vid manke och bogar, känn bak och stick in handen och känn att sadeln ligger jämt längs ryggmusklerna. Sedan skall du låta någon sitta upp i sadeln och känna vid bogar, manke och kors en gång till. Om du fortfarande tycker att sadeln är bra är det nu dags att se hästen röra sig under sadeln. Släpp hästen lös i en corrall eller på en ridbana och studera den i de olika gångarterna. Sadeln skall »följa med» i hästens rörelser och den får absolut inte slå hästen mot korset i trav och galopp.

 

Om du är övertygad om att sadeln passar din häst är det bara att börja rida. Var noga med att känna efter att din häst rör sig lätt och ledigt. Försök också att vara extra uppmärksam på hur din häst ser ut vid manken och över ryggen under de första veckorna du rider i din nya sadel. Om du inte ser några negativa förändringar – muskler som blir mindre eller att hästen börjar reagera på tryck över ryggraden – har du förmodligen gjort ett bra val.

 

Sadelns placering

Även en riktigt bra sadel som passar hästen perfekt kan göra skada eller försvåra ridningen om den placeras fel på hästens rygg. Sadeln får varken ligga för långt fram eller för långt bak. En rätt placerad sadel placerar i sin tur ryttaren mitt över hästens ryggmuskler. När hästen rör sig i samlad form skall ryttaren sitta på den högsta punkten på hästens rygg. Om ryttaren sitter för långt fram blir det svårt för hästen att flytta vikten bak i samlingen och frambenens rörelsefrihet blir inskränkt. Om ryttaren sitter för långt bak förhindras hästen från att ta ut rörelsen ordentligt i bakdelen.

 

Sadelrelaterade skador

En sadel med dålig passform eller en sadel som placeras fel kan orsaka hästen besvärliga skador. De synliga skadorna består oftast av tryckskador där hästens päls efter ett tag blir vit. Dålig utveckling av muskler i rygg och manke beror också ofta på felaktig sadel. Men det kan bli värre än så. Om sadeln förhindrar hästen att ta ut hela rörelsen i bogarna kan det leda till skador i frambenen. Om hästen inte kan ta ut full rörelse i en led så kommer den att kompensera genom att ta ut för mycket rörelse i nästa led eller nästa led. Det är därför min övertygelse att en stor del av alla knä- och kotledsinflammationer hade kunnat förhindras genom bättre kunskap om sadlar och sadelplacering. Ingen ryttare vill ju skada sin häst eller inskränka hästens rörelse. Därför är det ingen som väljer en dålig sadel medvetet. Däremot är det många kotledsinflammationer som  återkommer gång på gång efter behandling – helt i onödan. Genom bättre kunskaper tror jag alltså att en hel del skador skulle kunna förhindras. Här skulle ridlärare, sadelförsäljare och veterinärer tillsammans kunna göra en stor insats för hästar och ryttare.

 




Våra läsare har gett artikeln betyget 3,3 av 5.
638 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © dot.kontroll 2006

Fakta om artikelskribent:


dot.kontroll Artikeln är skriven av Christine Pamp på dot.kontroll.



Fler artiklar skrivna av Christine Pamp:


En roligare samvaro med din häst

(Läst 48183 gånger. Betygsatt till 5,4 av 574 läsare.


Hitta rätt i din Ridning

(Läst 32704 gånger. Betygsatt till 5,4 av 294 läsare.


Bettets användning och verkan

(Läst 50367 gånger. Betygsatt till 5,2 av 658 läsare.


Rätt sadel på rätt plats.

(Läst 36143 gånger. Betygsatt till 3,3 av 638 läsare.


Tävla i western - lek eller allvar?

(Läst 23866 gånger. Betygsatt till 5 av 113 läsare.



Denna artikel är publicerad på http://western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster