Bra att veta om hästtransporter


Det cirkulerar många åsikter och fakta om häst transporter. Så jag tänker försöka reda ut en del saker.


Många nya märken har kommit på marknaden och det är bra. Dom ”europeiska” släpen är CE godkända vilket betyder att dom är testade i högre hastigheter. Tillåten hastighet i Europa är 100 km/tim vilket i sin tur betyder att släpen är stabilt byggda med tjockare golv och väggar oftast större hjul, 15 tum.

 

Ventilation är viktigt

Vad som är viktigt när man väljer släp är flera saker så klart. Först ska vi nämna ventilationen. Släp med öppningsbara fönster och/eller taklucka där tas luften oftast in bakifrån vid luckan eller rullgardinen det blir baksug. Det kan man se om man åker när det är smutsigt ute. Bakluckan är ju alltid skitig. Sedan går luften ut genom fönster och taklucka. Släp där det finns luft intag fram och detta är tillräckligt stort tryckts luften in fram och går sedan ut bak. Ett större släp ger bättre luftvolym.

 

Vägegenskaper

Sedan har vi vägegenskaper. Kan man välja så är boogie som är både säkrare och mer bekvämt för hästarna än enkelaxlat. Skulle olyckan vara framme med punktering eller att ett hjul lossnar kan man åka vidare en bit och blir inte stående ut efter vägen. Det finns massor med frågor om vad som är boogie, alla släp där axlarna sitter mindre än 2m från varandra är boogie.

 

Sedan finns olika lösningar på fjädring. Vanligast är gummi torsion, det finns även stålfjädring, utjämnings stag mellan axlar, länkarms system med fjäder och stötdämpare mm. Men man får nog säga att dom är bra allihop och hästarna får ett bekvämt åkande. En av konstruktionerna ger den bästa följsamheten och med minst vibrationer och slag för hästen. Där har man byggt fjädringen som på en bil. Med länkarmar vid varje hjul, stötdämpare och fjäder.

 

Storleken på släpet

Vad man mer ska tänka på är storleken på släpet. Stora hästar behöver ordentligt med plats för att kunna åka i bra balans. Även höjden är så klart viktig för stora hästar så dom inte känner sig in klämda. En mjuk mellanvägg hjälper hästen att hitta en bra ställning, att kunna stå något brett med benen för en bra balans.

 

Material

Sedan har vi material. Det finns träsläp, glasfiber och aluminium. Vad man väljer är mycket en pris fråga. Dom nya träsläpen har en hög kvalitet i både golv och väggar. Men trä är alltid trä och med åren åldras det och det kan även ruttna.

 

Viktigt är ju vad för kvalitet man än använder att man sköter om sitt släp. Tvättar och håller rent på golv och mot väggar för att förebygga skador. Glasfiber är ett mycket starkt och hållbart material där slipper man ju risken för att det ska ruttna. Det är även lätt att laga om det blir skador. Viktigt är ju att glasfibern är tillräckligt tjock så den inte spricker. Aluminium släpen har även den fördelen att inte ruttna som trä. Men oxiderar vid kontakt med vägsalt. Får man en skada på sidan blir det en stor bit som behöver bytas efter som sidorna är i ett stycke, laga är inte så lätt. Det kommer även in fukt i isoleringen mellan aluminiumsidorna vilket inte är bra.

 

Fronturlastning

En sak till måste jag ta upp, vilken är min privata åsikt. Det är fronturlastning. Varför ska man lära hästen att tänka framåt i släpet. Hästen ska inte framåt över bommen. Visst finns det hästar som är krångliga att lasta och köra, men jag tror nog att alla hästar kan lära sig, gå in och backa ut lugnt och fint. Visst krävs det en del träning men det går. Ett släp med fronturlastning blir även tyngre. Sen när man väl kommer ut på tävlingsplatsen finns det inte plats att last ur framåt för det är oftast så trångt.

 

Vikten

En sak till som många undrar över är ju vikten. Har man en bil som får dra tex. 1400 kg om föraren har B-körkort så kan man som regel inte köra mer än en häst lagligt, det blir ju 600 kg häst. Tänk på att inte köra med släp med för hög totalvikt än vad bilen får dra, det blir olovlig körning då kan man bli av med körkortet. Har man däremot över lass. Säg att du får lasta 600kg i släpet och du har 750 kg häst då blir det böter för över lass. Vilket är procentuellt och inte helt lätt att ta reda på hur mycket det blir. Jag ringde själv till polisen, och dom hade någon tabell fick jag till svar. Men ca 1 000: - för 200 kg. Det är lite en gissning kom ihåg det.

Lycka till med lastning och häst transportering.


 




Våra läsare har gett artikeln betyget 4,9 av 5.
110 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © MI Motor & Släp 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av Ingela Liljeström på MI Motor & Släp.

Ingela Liljeström driver företaget MI motor & släp som säljer hästtransporter.

Fler artiklar skrivna av Ingela Liljeström:


Bra att veta om hästtransporter

(Läst 28855 gånger. Betygsatt till 4,9 av 110 läsare.



Denna artikel är publicerad på http://western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster