Kap 3. Rundkorallsarbete

 

Detta är fortsättningen på avsnittet om rundkorallsarbete.

 

 

OM ATT VÄNDA HÄSTEN OCH VARFÖR

Innan han börjar tänka och är klar över rangordningen brukar jag som regel behöva vända honom ett par gånger för att visa att jag kan driva och styra honom. Jag vill att han ska vända ut mot väggen, bort från mig.

 

Vänder häste bort från mig

Att vända honom innebär i praktiken att jag flyttar min drivande "stråle" framför hästen. Rör sig hästen i vänster varv kom mer jag alltså ta ett kliv ut åt vänster och bygga upp en mental mur framför hästen. Han kommer nu att få möjlighet att göra ett val. Antingen försöker han springa fortare än mig för på så sätt dominera mig, eller så måste han ge vika och vända. Nu kan han inte springa fortare för han har nära 50 meter att springa för att fullborda ett helt varv och jag behöver bara vända mig runt.

 

Vad han än väljer måste han återigen ta konsekvensen av sitt handlande. Försöker han springa fortare kommer han att få springa fortare och det blir en be tydligt större kraftansträngning att vända i högre fart. För vända blir han tvungen att göra. Detta kommer han inse ganska snabbt och nu börjar han läsa mig aktivt för att försöka förekomma mig.

 

Vad som har hänt nu är att jag har stigit från att ha varit en tingest eller be svärligt hinder till att vara något som är värt att lägga 100 procent uppmärksamhet på - ju mer uppmärksamhet desto mindre arbete.

 

FRÅN DOMINANS TILL TRYGGHET

När jag med små medel kan vända hästen utåt i båda varven varje gång jag ber om det är vi redo för en öppning. Hästen är nu mycket uppmärksam på mig. Nu ber jag honom vända igen, denna gång mot mig.

 

Vända mot mig

Detta är en stor skillnad mot tidigare. Att vända hästen ifrån mig är inget svårt, det är bara att jaga och driva. Om hästen ska vända mot mig krävs en vilja från hästen. Han måste vilja vända mot mig. När hästen passerat bakom mig släpper jag all press genom att backa bort från honom med sänkt blick och sänkta axlar.

 

Jag kan backa ända ut mot spåret. Stannar hästen upp och vänder in behöver jag inte backa så långt. Många gånger vänder hästen in och söker en vänlig kontakt nu. I så fall kan jag tillåta honom komma in mot mitten och jag kan ge honom några vänliga klappar på pannan, sedan vill jag att han ska gå ut igen. Kommer han inte in, är han ännu inte säker på om jag är vän eller fiende, bara att jag är stark. Om man träffar en stark individ (inte muskulärt nödvändigtvis) och han frågar om man vill vara vän eller fiende, svarar de flesta vän. Bättre en stark vän än en stark fiende.

 

Om han fortsätter utan att vända in kommer han snart att möta en ny konflikt. Jag står mitt på spåret han springer på. Han kan inte springa på mig, det har han prövat i och med att han försökte springa ifrån mig vid vändningarna utåt. Han kan stanna helt, han kan vända utåt och han kan vika av in mot mitten. Jag vill att han ska vika av in mot mitten.

 

Var konsekvent och noggran

Stannar han kom mer jag röra mig in mot mitten igen och se till att han fortsätter röra sig. Vänder han utåt kommer jag snabbt att vända honom tillbaka samma väg han kom, det vill säga vänder han åt höger utåt vänder jag honom tillbaka till vänster utåt. Väljer han att fortsätta inåt mitten rör jag mig snabbt med lätta steg åt vänster för att inte hindra honom i sin nya cirkel åt höger. Jag fortsätter sedan in mot mitten och vi har bytt varv.

 

En lek för kontakt

Vårt spel har nu ändrat karaktär något. Från att ha varit ett primitivt dominansspel där jag driver omkring hästen till att bli en lek för kontakt. Jag kommunicerade genom en fråga eller problem, hästen tänkte och svarade genom ett handlande. Jag svarade genom mitt handlande (att återgå till neutral position i mitten). Vi gör denna lek tills vi tycker att vi kan den. Skulle hästen vända åt fel håll vänder jag honom tillbaka. För att vända åt rätt håll krävs aktiv tankeverksamhet, hästen lär sig tänka och lösa enkla problem. När vi är nöjda ber jag honom vända inåt utan att pressa ut honom åt andra hållet. Jag bara står kvar utan press och håller eventuellt ut en hand och kallar på honom med ett kyss ljud.

 

Problem är positivt

Han kommer nu antingen komma ända fram till mig för att mötas av vänliga strykningar och klappar, eller så kommer han att stanna en bit bort och titta på mig. Jag vill att han ska komma fram nu men det är hans val. Jag vill kunna sträcka ut min arm och nå att klappa honom på pannan. Om han inte kommer fram blir det på sätt och vis mer intressant. Observera att varje problem som dyker upp under träningstid är ett tillfälle att träna och ska tacksamt tas emot, inte bannas. Det är bättre att problem dyker upp här under träning när man har tid än under andra tillfällen. Problemen kommer för eller senare ändå dyka upp eftersom det fattas något i grunden.

 

OM HAN INTE KOMMER IN TILL MITTEN

Låt oss anta att hästen stannade fem meter ifrån mig med blicken mot mig. Jag vill nu inte gå fram till honom annat än i vissa fall. Istället kallar jag på honom med kyssljud. Kyssljudet betyder uppmärksamhet och i detta fallet vill jag han ska komma och fråga vad jag ville och jag ska svara med beröm. Kyssljudet är också en press.

 

För att han ska komma till mig måste han röra sina ben. Så i princip ber jag honom gå, men till mig. Står han bara och tittar börjar jag sakta gå på en cirkel runt honom. Jag vill inte vare sig öka eller minska avståndet utan hålla det konstant samtidigt som jag rör mig mot baken. Hela tiden bjuder jag med kyssljudet. Jag kräver i och med ljudet uppmärksamhet. Den får jag när han tittar på mig.

 

Uppmärksamhet, åter igen

Skulle han tröttna och börja nosa runt på marken bjuder jag hårdare eventuellt viftar jag mer armarna eller till och med pisken eller repet tills han reagerar. Han kan nu reagera på två sätt. Antingen ger han mig åter kontakt och tittar på mig eller så går han iväg.

 

Problemlösning genom att springa iväg

Det faktum att jag faktiskt driver honom gör att det är ganska nära till hands att springa iväg. Detta är viktigt. Hästen ställs återigen inför ett problem som bara kan lösas med tanke. Att springa ifrån alla problem ligger i hans natur och nu ska vi göra honom lite mera mänsklig genom att lära honom lösa problemen istället.

 

Väljer han att springa ifrån mig är det okej men han måste vara beredd att ta konsekvenserna. I detta fallet är de att jag aktivt jagar iväg honom, driver honom runt i rask takt och eventuellt vänder honom utåt eller par gånger. Vad jag letar efter nu är en kontakt från honom. Jag väntar på en blick. Han lämnade frivilligt mig med blicken och det är hans ansvar att återuppta den. Han kan springa hur länge han vill och vända hur mycket han vill men han kan inte springa iväg från problemet och han kan inte gömma sig. Han måste möta det och lösa det.

 

Ganska snart ger han mig en blick och jag backar undan, släpper pressen och låter honom komma tillbaka in till mig. Han kommer troligtvis att stanna på ungefär samma avstånd som innan med blicken vänd mot mig. Jag beröm mer muntligt och börjar snart kalla med kyssljud igen.

 

Få hovarna att flytta sig

Jag rör mig på cirkeln mot hans bak. Han kommer att följa mig med blicken. För att följa mig måste han till slut böja halsen obekvämt. Detta är ett nytt problem. Jag begär hela tiden att han ska titta på mig och han kan snart inte böja halsen mer.

 

Återigen finns det två lösningar. Antingen går han iväg och möts av besvärliga konsekvenser, eller så tänker han. Snart kommer han på att han kan vända på sig för att slippa böja halsen. Lägg märke till vilka ben han flyttade på nu. Flyttade han bakbenen kommer han ha samma av stånd till mig som innan men flyttade han frambenen kommer han ha minskat avståndet. Jag vill att han ska flytta frambenen för det leder så småningom till att han kommer ända fram. Om (som regel en gammal principfast häst) jag inte kan övertyga honom om att komma till mig, utan hästen bara snurrar runt frambenen kan jag gå fram i rak linje med mjuk blick och stryka honom en eller två gånger på pannan, sedan backa tillbaka samma väg jag kommit och fort sätta. Detta är ofta det som övertygar honom om att jag inte tänker lura honom och han kommer in.

 

NÄR HÄSTEN KOMMIT FRAM

När hästen kommit fram och jag kan stryka honom på pannan och halsen går jag iväg från honom utan en blick. Ofta följer han nu efter mig som om det vore självklart. Ofta lite frågande som "ska du gå nu?". När han gör det stannar jag och klappar honom på halsen med mjuka cirklande rörelser. Jag vill kunna "leda" honom lika bra nu som när jag hade honom i grimskaft. Tvekar han kan jag uppmuntra honom med ett kyss ljud. Stannar jag måste han stanna, går jag måste han gå, backar jag måste han backa.

 

Min hållning är mitt kroppsspråk. Ska jag stanna lutar jag mig bakåt, ska jag gå lutar jag mig framåt. Väljer han sin egen väg eller tappar intresset är det ett aktivt val av honom och som vanligt måste han möta konsekvensen. Som jag tidigare nämnde är det i detta fall att jag driver bort honom, driver och vänder honom tills jag får en blick. Gör han detta nu brukar han bli uppenbart besviken över att bli bortkört och han nästan ber om ursäkt för sitt "felsteg" och kommer tillbaka snabbt. Naturligtvis är han välkommen tillbaka och jag låtsas som om ingenting har hänt utan kommer med beröm och fortsätter leken.

 

SISTA FASEN AV LÖSTRÄNINGEN

Vi är nu redo för nästa fas av lösträningen. Hästen står stilla i mitten lös jämte mig därför att han tycker det är en bra idé. Jag kommer nu att sätta hans idéer på prov. Jag vill inte ha några så kallade tabu områden på hästen där jag inte får vara. Detta kontrollerar jag nu.

 

Öronen är ofta områden hästen inte gärna släpper in människor på. Jag stryker hästen med cirklande rytmiska rörelser över hela kroppen, en sida i taget. Även med pisken om jag har en sådan. Hittar jag ett tabu område går jag försiktigt tillväga. Närma sig en liten bit tills jag ser ett missnöje, backa med handen, cirkla lite och kom dit igen. Ofta kan man då komma en liten centimeter närmare tills man får vara där. Det är lite som att be om lov och hästen väljer att lita på mig genom att släppa in mig. Blir det för otäckt kan han alltid välja att gå där ifrån. Det är helt upp till honom men gör han det måste han ta konsekvensen...

 

Han börjar förstå att många av problemen uppkommer av hans handlande och det är också han som kan lösa dem genom att tänka efter.

 

När vi står här i mitten kan vi se om vi kan hitta några hemska saker. En plastpåse uppfattas ofta som farlig men att springa ifrån hemska saker är inte en lösning i människans värld. Bättre är att lita på människan som trots allt kan sin egen värld bäst. Men hästen är inte van att tänka så här. Hans gener säger honom att om han stan nar och tänker blir han uppäten. Spring först och tänk sedan så lever du längre. Man måste komma ihåg detta när man tränar hästen. Att inte gå för fort fram och ha förståelse för i våra ögon totalt ologiska beteenden.

 

Avsluta träningspasset innan det uppstår problem som i grund och botten beror på att hästen är trött i huvudet. Det går åt mycket energi för att använda hjärnan. Det vet alla som har spelat schack.
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,5 av 5.
107 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © RNIT Interactive 2005

Fakta om artikelskribent:


RNIT Interactive Artikeln är skriven av Robert Nilsson på RNIT Interactive.

Robert Nilsson har tidigare verkat som tränare och utbildningsansvarig på Jultorp Ranch under sju år.

RNIT Interactive arbetar med publiceringsverktyg, sökmotorvänlig design och Internet-marknadsföring. Ge vår sajt några minuters läsning så ska vi visa att Internet kan vara både en enkel och lönsam affär.

Fler artiklar skrivna av Robert Nilsson:


Kap 1. Det första mötet

(Läst 27925 gånger. Betygsatt till 5,4 av 296 läsare.


Kap 2. Om att ledas i grimskaft

(Läst 32485 gånger. Betygsatt till 5,5 av 224 läsare.


Kap 2. Cirkelträning med grimskaft

(Läst 23636 gånger. Betygsatt till 5,4 av 133 läsare.


Kap 3. Om syfte och metod med lösträning

(Läst 20810 gånger. Betygsatt till 5,4 av 97 läsare.


Kap 3. Rundkorallsarbete

(Läst 17102 gånger. Betygsatt till 5,5 av 107 läsare.


Kap 4. Hästar som är svårfångade

(Läst 49816 gånger. Betygsatt till 5,3 av 295 läsare.


Kap 5. Horsemanship från ryggen

(Läst 20028 gånger. Betygsatt till 5,1 av 85 läsare.


Kap 5. Horsemanship från ryggen del 2

(Läst 21144 gånger. Betygsatt till 5,5 av 116 läsare.


Westernridningens historia

(Läst 16993 gånger. Betygsatt till 4,9 av 111 läsare.


Visste du detta om hästar?

(Läst 41514 gånger. Betygsatt till 4,9 av 751 läsare.


Morganhästen

(Läst 26377 gånger. Betygsatt till 4,8 av 66 läsare.Denna artikel är publicerad på http://western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster