Kap 3. Om syfte och metod med lösträning

 

Om Träning i rundkorall. vad är meningen och hur ska man gå till väga?

 

 

SKAPA ETT SINNE FÖR LOGIK

Jag vill ha en häst som är till viss mån oberoende. Jag vill att han ska följa mig men kunna använda sitt huvud till att själv lösa problem. Jag upplever att många hästar är ovana till att tänka. Vid varje problem är de totalt utlämnade till att någon människa kommer och löser det åt dem. Om ingen kommer tillräckligt snabbt blir de rädda och/eller uppspelta och riskerar i värsta fall skada sig själva eller någon annan. Om en häst kommer lös kan den helt omotiverat börja springa omkring utan tanke.

 

Människan får skulden för allt som händer

Eftersom vi människor omedelbart påtar oss uppgiften att ansvara och reda upp deras handlingar får vi också ofta skulden för varje problem som inträffar i vår närvaro. Denna attityd märks även när vi rider. När vi sitter på hästens rygg är vi i allra högsta grad närvarande och vid varje situation som hästen ogillar blir vi skuldbelagda. Hästen anser att han inte har någon del i eller har någon möjlighet att förbättra sin situation.

 

Hästen ska också ta ett ansvar
Jag vill ändra på denna attityd. Jag vill försöka få hästen förstå att han har ett ansvar för sina egna handlingar och har stora möjligheter att förbättra problematiska situationer, främst vid träning. Jag vill ge hästen större frihet under ansvar samtidigt som jag med mitt eget ansvar som människa försöker eliminera alla verkligt farliga situationer, det vill säga de som kan leda till skada. De flesta situationer hästen upplever som farliga är ofta ofarliga och inte minst tvärt om. (brevlådor, vattenpölar kontra skrot i hagen, vassa stenar...) 

 

Rundkorallträning efter ledövningar

Denna träning börjar efter ledövningarna. Platsen är i en inhägnad, förslagsvis en rundkorall (En rundkorall är en rund inhägnad ca 18 m i diameter där hästen inte kan hoppa ut eller skada sig). Jag vill att hästen ska känna sig lös så jag tar av grimman och släpper honom. Jag ser till att skapa en distans mellan mig och hästen för att slippa vara komma i vägen för honom.

Kort om redskap


Jag vill ha med mig ett redskap som kan vara en pisk, ett rep, ett lasso eller något liknande. Redskapet ska kunna göra mig större (det vill säga längre, bredare) och ge mig en räckvidd som är större än hans hovar. Jag vill med redskapets hjälp kunna bli direkt hotfull om jag skulle vilja.

Släpp hästen lös


Jag iakttar hästen en stund. Som regel brukar han "fjanta" omkring längs väggarna, nosa på marken och blåsa en stund för att försöka se var han befinner sig. I samma stund jag släpper honom inser han att han är lös och inte längre under mitt beskydd eller kommando. Han brukar till en början uppleva detta som roande och lite spännande.

 

SPELET OM DOMINANS

Efter ett tag börjar jag spela ett spel som är hämtat från hästarnas dominanslekar. Spelet heter "starkaste driver". Reglerna är enkla, den som driver den andra är dominant.

Hästar driver varandra för att visa dominans. Den dominante driver utmanaren runt i cirklar, vänder och visar att han styr den andre. Eftersom jag är flera gånger långsammare än hästen är det näst intill omöjligt att driva honom, såvida jag inte smartar ut honom. Jag placerar mig helt enkelt i mitten av cirkeln och kommer då alltid bli snabbare än hästen, hur fort han än springer. Jag kommer att be honom springa åt ena hållet. Trava är okej.

 

Placera dig rätt

Var jag står är naturligtvis av stor betydelse för hästen, eftersom placering, tid och rörelse är lika viktigt för honom som ord för oss. När jag driver honom framåt i cirkeln är det viktigt att jag är "bakom" honom. Jag står och rör mig i en liten cirkel i mitten och han på en större. Varje rörelse jag gör i cirkelrörelsen kommer att bli förstorad hos hästen. Rör jag mig en centimeter vid mitten kan detta bli flera meter vid hästen. Jag tänker mig en drivande stråle som går från mig ut mot hästen i den riktning jag väljer.

 

Nu vill jag ha hästen att springa iväg från mig så jag riktar “strålen” mot hästens bakben och mittenparti. Jag vill ha den något mot mittenpartiet för att driva hästen ut så han följer spåret. Skulle jag möta ett motstånd här kom mer jag effektivt få det ur världen genom att riktigt jaga bort honom, om jag så ska behöva lägga pisken på bakdelen.

 

Förlora ledarstatusen och vinn en ledare

Det är frågan om ett dominansspel där jag måste vinna alla poäng för att hästen ska kunna vinna en ledare. Skulle hästen vara dominant kan jag inte rida honom. Skulle det bli en kompromiss där jag bara vann delvis skulle hästen inte acceptera resultatet utan om och om igen ta upp utmaningen till den blir avgjord. Om han är någorlunda dominant själv kommer han aldrig acceptera att bli ledd av någon han är jämställd med.

 

Jag ser det lite som ett storebror förhållande. Storebror bestämmer över lillebror. Ibland är han stygg mot lillebror på bröders vis. Lillebror kommer alltid att utmana storebror och storebror vinner alltid. När lillebror en dag blir jagar av busar från skolan springer han till storebror för att få skydd, han vet att storebror är starkare och kan beskydda honom.

 

Ansvar är att ta konsekvens för sitt handlande

Jag står nu i mitten något bakom hästen och han cirklar runt mig. Jag låter honom springa några varv. Jag vill se vad han gör. Jag vill att han ska känna att han har ansvar för sina egna handlingar in för mig. Om han väljer att sluta springa är det ett aktivt och medvetet val från hans sida, han kan gärna sluta springa men han måste ta konsekvensen av sitt handlande. I detta fallet är konsekvensen att jag återupptar drivningen tills han springer igen. Så länge han springer är jag neutral, jag varken driver eller “icke driver” (Med icke driver menar jag att jag sjunker ihop, sänker min blick och släpper all press).

 

Vad tänker hästen på?

Det är intressant att iaktta beteendet hos hästen. Om han problemlöser eller inte. Springer han med högt huvud och stora steg och med kontaktlösa ögon har han troligtvis ännu inte insett att det är en kontakt mellan människa och häst som byggs upp. Lufsar han med sänkt huvud, ett öra mot mig och kanske slickande om munnen funderar han aktivt på hur han ska kunna göra situationen bättre. Om han tänker kan det vara dags att släppa pressen.
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,4 av 5.
97 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © RNIT Interactive 2005

Fakta om artikelskribent:


RNIT Interactive Artikeln är skriven av Robert Nilsson på RNIT Interactive.

Robert Nilsson har tidigare verkat som tränare och utbildningsansvarig på Jultorp Ranch under sju år.

RNIT Interactive arbetar med publiceringsverktyg, sökmotorvänlig design och Internet-marknadsföring. Ge vår sajt några minuters läsning så ska vi visa att Internet kan vara både en enkel och lönsam affär.

Fler artiklar skrivna av Robert Nilsson:


Kap 1. Det första mötet

(Läst 27925 gånger. Betygsatt till 5,4 av 296 läsare.


Kap 2. Om att ledas i grimskaft

(Läst 32484 gånger. Betygsatt till 5,5 av 224 läsare.


Kap 2. Cirkelträning med grimskaft

(Läst 23636 gånger. Betygsatt till 5,4 av 133 läsare.


Kap 3. Om syfte och metod med lösträning

(Läst 20809 gånger. Betygsatt till 5,4 av 97 läsare.


Kap 3. Rundkorallsarbete

(Läst 17102 gånger. Betygsatt till 5,5 av 107 läsare.


Kap 4. Hästar som är svårfångade

(Läst 49815 gånger. Betygsatt till 5,3 av 295 läsare.


Kap 5. Horsemanship från ryggen

(Läst 20027 gånger. Betygsatt till 5,1 av 85 läsare.


Kap 5. Horsemanship från ryggen del 2

(Läst 21144 gånger. Betygsatt till 5,5 av 116 läsare.


Westernridningens historia

(Läst 16993 gånger. Betygsatt till 4,9 av 111 läsare.


Visste du detta om hästar?

(Läst 41514 gånger. Betygsatt till 4,9 av 751 läsare.


Morganhästen

(Läst 26377 gånger. Betygsatt till 4,8 av 66 läsare.Denna artikel är publicerad på http://western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster