Kap 2. Om att ledas i grimskaft 

 

 

Ledträning är viktigt för relationen. Många ser grimskaftet som ett redskap för att leda hästen mellan hagen och stallet, men det är mycket mer än så!

 

Att leda en ny häst i grimskaft kan vara en nog så intressant upplevelse. Hästar har ofta sin egen uppfattning om vad det innebär att ledas. Jag ser momentet som mycket viktigt. Om jag inte kan leda en häst på ett tillfredsställande sätt kommer jag aldrig att sitta upp för att rida den. Jag är helt enkelt för rädd om min kropp för att göra det. Jag vill att hästen ska uppföra sig ungefär som en tränad hund i koppel, det vill säga den ska gå vid min sida på lagom avstånd, vänta på mig och följa mig utan att sträcka grimskaftet.

 

SÄKERHET OCH KONCENTRATION

Det skulle kunna uppfattas som onödigt petigt att vara så noga med något så banalt som att leda hästen. Ofta är ledning bara ett sätt att transportera hästen mellan hagen och stallet och många människor har en tendens att vilja lägga all träningstid på ridning. Det finns två starka anledningar till att fokusera på ledning innan man sitter upp och rider.

 

Den första är personsäkerhet, den andra är koncentration. Säkerhet måste man alltid ha i baktanke när man är i närheten av hästar. Väldigt få hästar tar hänsyn till människor bara för att vara snälla. Många gånger upplever jag hästen som egoistisk, och ett slags tjänsteutbyte är på sin plats: Jag ger dig trygghet, försvar, skötsel och mat. Du ger mig respekt, uppmärksamhet och koncentration den tid jag kräver det.

 

Farliga situationer kan undvikas
Villkorslös kärlek som hos många hundar är ovanligt hos hästar, anser jag. När hästen uppträder respektlöst är han farlig, när han är rädd är han farlig, när han inte tänker är han farlig. Vi som människor måste axla bördan av att vara den naturliga ledaren för att kunna erbjuda disciplin mot respektlöshet, trygghet mot rädsla och krav på koncentration mot tanklöshet.

 

INGEN KONCENTRATION - INGEN RIDNING

All träning förutsätter koncentration - ingen koncentration, ingen ridning. När jag ledtränar hästen så kommer alltså det primära syftet inte vara transport, utan koncentration. Med koncentration kommer säkerhet.

 

Bli synlig
För att få hästen koncentrerad (på mig) behöver jag först och främst uppmärksam-het. Jag behöver synas. En del hästar ser inte personen de leds av, de ser rakt igenom honom. Att tränga undan eller trampa ner honom är likställt med att trampa på en grusgång. Här måste personen med grimskaftet gör sig sedd.

 

För att få en häst som inte ser mig att bry sig om att se mig, måste jag ge honom en anledning. Anledningen är som regel initialt något hästen uppfattar som hotfullt och farligt, men väl balanserat. Höja handen med grimskaftet över huvudet, luta sig något framåt mot hästen, sikta med ögonen mot ansiktet, säga något kort med hög röst, rista grimskaftet...

 

Leta efter rätt reaktion...
Iaktta reaktionen noggrant. Vad jag letar efter är en reaktion på det jag gjorde. Individanpassning är på sin plats att nämna här. En signalkänslig häst kan reagera på ett höjt ögonbryn, en mindre signalkänslig, ofta tuffare häst kanske kräver ett regelrätt angrepp för att reagera.

 

...för att kunna ge respons i rätt tid
När hästen reagerar och viker går jag omedelbart till reträtt. Backar, sänker blicken, sänker min hållning till en neutral, icke hotfull gestalt. Det är viktigt att back i tid. När man sätter press på hästen kommer han i ett läge av fly eller försvars tänkande. Den normala hästen kommer att fly alla gånger den kan. En hård ledarhäst, ofta benämnd som bråkig problemhäst kan reagera annorlunda.

 

Önsktvärd reaktion
Om jag kan få honom att överväga om han ska fly eller försvara sig så har jag gjort mig synlig och på sätt och vis även höjt min status från ingenting till någonting. Jag backar undan igen snabbt i samma stund jag ser hästen backa för mig.

 

DIN ATTITYD

Det är viktigt att kunna växla attityd snabbt. Från att ha intagit en hotfull gestalt med rykande näsborrar, måste man blixtsnabbt kunna byta till en stabil och säker person med normal puls och mjuka ögon. För att klara av dessa snabba växlingar är det av betydelse att man aldrig tappar kontrollen över sitt temperament. Att vara hotfull är inte samma sak som att vara arg.

Jag backar undan här hästen backar för mig därför att jag är nöjd och jag vill att hästen ska veta det. Den anledning som fick hästen att backa försvann i samma stund som han backade.

 

Signaler som kommer att förfinas till det yttersta. Detta är signalspel man återfinner i hästens egna sociala liv bland andra hästar. Ett öra, ett öga, en böjd hals, tänder, rörelse, ett hästbett. Hur lång kedjan behöver bli beror helt på hur väl rangordningen i flocken är satt. Råder det tveksamhet om ställningen blir kedjan lång, kanske slutar i konfrontation. Väl satt rangordning ger en kort kedja. Den dominanta hästen fäller öronen medan han lunkar fram till maten. Hästen med lägre rang upp fattar signalen instinktivt och backar utan att ifrågasätta undan och lämnar maten. Så har det varit länge och så måste det fortsätta även utanför hagen i människans värld, du eller han. Vem ska äta först?

 

Du gör inte anspråk på hästens mat när du leder honom, du gör anspråk på hans plats och så småningom hans tid. Du sträcker ut ett pekfinger och han ser det. Människan har samma instinkter. En människa som är rädd för hästar går i stallgången. En av hästarna sträcker ut mulen i gången. Personen glider nästan omedvetet över mot andra sidan.

 

GRIMSKAFTET

Ett grimskaft måste vara så tjockt att jag kan hålla fast i det. Jag vill inte bränna mig på det och jag vill kunna lita på att haken inte öppnar sig. Vidare vill jag att det ska vara så långt så jag kan släppa hästen ifrån mig utanför min influensradie. Åtminstone tre meter vill jag ha. Kräver jag att hästen ska undan så måste grimskaftet tilllåta det utan att jag tvingas släppa hästen. Är det för kort kan inte hästen komma ut från min influensradie och jag kan inte backa undan. Jag kommer tvingas fortsätta pressa hästen fast han backar eftersom jag måste följa efter eller släppa repet.

 

VAR INTE LÅNGSYNT

Att låtsas som om ingenting har hänt är en förmåga jag försöker finslipa. När hästen gjort det jag förväntade honom göra låtsas jag som om ingenting har hänt, fortsätter med det vi skulle göra, i det här fallet leda hästen.

 

MÅL MED TRÄNINGEN

När jag leder hästen vill jag som sagt ha honom att följa mig utan att sträcka grimskaftet. Jag vill att han ska följa mig med sin nos i höjd med min axel eller något bakom, aldrig framför. Skulle han visa tendens på att vilja gå framför min axel med sin nos kommer jag snabbt och koncist ge honom en anledning att inte göra det, i första hand genom höja min hand med grimskaftet och trycka honom bakåt med andra handen, men jag vill inte röra honom med mina händer. Jag vill inte försöka trycka honom bakåt i för det är jag inte tillräckligt stark till. Han måste backa ändå, om jag så ska be höva hota honom aggressivt.

 

Jag passar på att uppreda vikten av att vara stolt när man leder hästen, inte gå och dra benen efter sig med hängande huvud. Hästen kommer ganska snart börja imitera ditt sätt att gå. Såvida du inte vill ha hästen att släpa sina ben halvsovande ska du inte gå så. I vissa fall med osäkra och rädda hästar kan det dock vara ett önskvärt beteende.




Våra läsare har gett artikeln betyget 5,5 av 5.
224 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © RNIT Interactive 2005

Fakta om artikelskribent:


RNIT Interactive Artikeln är skriven av Robert Nilsson på RNIT Interactive.

Robert Nilsson har tidigare verkat som tränare och utbildningsansvarig på Jultorp Ranch under sju år.

RNIT Interactive arbetar med publiceringsverktyg, sökmotorvänlig design och Internet-marknadsföring. Ge vår sajt några minuters läsning så ska vi visa att Internet kan vara både en enkel och lönsam affär.

Fler artiklar skrivna av Robert Nilsson:


Kap 1. Det första mötet

(Läst 27821 gånger. Betygsatt till 5,4 av 296 läsare.


Kap 2. Om att ledas i grimskaft

(Läst 32368 gånger. Betygsatt till 5,5 av 224 läsare.


Kap 2. Cirkelträning med grimskaft

(Läst 23528 gånger. Betygsatt till 5,4 av 133 läsare.


Kap 3. Om syfte och metod med lösträning

(Läst 20700 gånger. Betygsatt till 5,4 av 97 läsare.


Kap 3. Rundkorallsarbete

(Läst 17000 gånger. Betygsatt till 5,5 av 107 läsare.


Kap 4. Hästar som är svårfångade

(Läst 49252 gånger. Betygsatt till 5,3 av 295 läsare.


Kap 5. Horsemanship från ryggen

(Läst 19911 gånger. Betygsatt till 5,1 av 85 läsare.


Kap 5. Horsemanship från ryggen del 2

(Läst 21031 gånger. Betygsatt till 5,5 av 116 läsare.


Westernridningens historia

(Läst 16881 gånger. Betygsatt till 4,9 av 111 läsare.


Visste du detta om hästar?

(Läst 41406 gånger. Betygsatt till 4,9 av 751 läsare.


Morganhästen

(Läst 26183 gånger. Betygsatt till 4,8 av 66 läsare.



Denna artikel är publicerad på http://western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster