Kap 2. Cirkelträning med grimskaft

 

Detta är en fortsättning på texten "Kap 2 - Om att att ledas i grimskaft"

 

 

STEG 2: PSYKISKT TRYCK

När jag kommit så långt att hästen går efter mig utan att gräla så är han redo för steg två. Nu vill jag att hästen ska kunna gå i cirklar runt mig precis som vid longering. Det innebär att han måste gå undan för mitt psykiska tryck och följa linan i en cirkel. Det är just det psykiska trycket jag lägger all vikt vid. Cirklarna är bara en bieffekt.

 

VÄNSTER VARV

För att be honom om ett vänstervarv höjer jag min vänstra hand med grimskaftet och leder honom vänsterut. Stå rak i ryggen och skjut upp bröstet, för höger hand med öppen handflata, ungefär som om du skjutit en osynlig massa åt vänster med din högra hand, bröst och vänstra hand. Om mitt psykiska tryck inte är tillräckligt får jag övergå till fysiskt tryck. Jag kommer då att använda änden på grimskaftet i höger hand och veva det rytmiskt med sikte mot baken. Veva inte bara runt, utan veva som om du kastade en kastpil mot baken på hästen, med riktning. Glöm inte bort syftet att få hästen att börja vandra åt vänster i cirkel. Observera att ju större tryck du lägger mot baken desto kortare grimskaft vill du ha i vänster hand. Du måste hela tiden hålla dig ur vägen för hästens bakhovar ifall han skulle sparka när du pressar honom.

 

Logiken bakom press
Det är viktigt att pressa hästen i rätt mängd. Enda syftet med press är att få hästen att tänka. Med press av olika slag orsakar du en viss nivå av obehag. Syftet är att hästen ska tänka att han inte "kan stå ut med detta". När han känner så kommer hans hjärna att sätta igång för att finna ett sätt att göra situationen mer behaglig.

 

Låt hästen pröva sig fram
Under en kort tid funderar han intensivt och kommer förhoppningsvis på något som han prövar. Om han inte kommer på något bestämmer han sig snabbt för att lära sig uthärda problemet. Hästar är otroligt bra på att anpassa sig och uthärda besvär. Detta är både bra och dåligt och vi ska naturligtvis utnyttja denna egenskap till det bästa.

 

Hästens misstag är framsteg
När jag ser (tror mig se) att hästen funderar över pressen, håll pressen kvar på samma nivå. I samma stund som han prövar något släpper jag pressen helt, det vill säga sänker blicken, armarna och bröstet. Är hästen svår att få till att tänka, kan man uppmuntra varje försök till tanke med att släppa pressen även vid felaktiga försök. Glöm inte att hästens för sök enbart är felaktiga för dig.

 

Ganska snart kan man börja fokusera på en speciell lösning. I det här fallet är lösningen på min press att hästen ska börja röra sig åt vänster. Om hästen inte kommer på något, utan bestämmer sig för att leva med problemet måste jag öka pressen. Lägga till en rytmisk smackning och pressa hårdare med repet, eventuellt även låta det rappa mot baken.

 

Tänk på vad du ber om
Jag är i första hand inte ute efter den fullständiga cirkelrörelsen. Jag är ute efter den minsta beståndsdel man kan dela upp en cirkel- rörelse i. Jag vill alltid dela upp ett nytt (eller gammalt) problem i mikroskopiska delar. När jag ser att hästen gör första mikroskopiska biten av problemet/lösningen så släpper jag pressen. Väldigt ofta fyller hästen då i resten själv och löser efter några försök hela problemet själv, i detta fall en komplett cirkelrörelse runt mig. Jag vill kunna ha honom runt mig i lugn trav i båda varv.

 

STEG 3: RYGGNING

Nu kan jag leda hästen efter mig och jag kan föra honom till höger och till vänster. Nu återstår ryggning. Jag vill kunna backa hästen bort från mig utan att behöva ta i honom fysiskt. Detta gör jag genom att placera honom framför mig på ca två, två och en halv meters avstånd.

Jag börjar med att ge honom en signal. Kom ihåg att en signal är det minsta vi människor kan göra som vi tror hästen kan upp fatta. Signalen blir förslagsvis att jag höjer min högra hand något mot honom eller sträcker upp ett eller några fingrar, men skulle lika gärna i ett senare skede vara ett höjt ögonbryn och något höjd bröst korg. I ett tidigt stadium av denna träning kan jag utelämna dessa små signaler till förmån för de lite större handrörelserna, men så fort jag ser att hästen börjar uppmärksamma mina rörelser så minskar jag dem snabbt.

 

Se till så du får ett svar
Med största sannolikhet kommer hästen inte att svara korrekt på signalen till en början. Precis som i cirklarna behöver jag nu "motivera" honom till att fundera. Jag gör det genom att pressa/ge ett problem som han tvingas lösa.

 

Jag börjar med att skaka lite (rytmiskt) i grimskaftet. Iaktta noga responsen på samma sätt som tidigare. Försöker hästen lösa problemet släpper jag pressen även om han inte i detta fall ryggade korrekt. Han kanske bara lutade sig något bakåt.

 

Vänta!
Vänta ett ögonblick och ge hästen tid att tänka efter på vad som hände och vad han gjorde, det är nu han lär sig. Anser han att han kan leva med de små skakningarna i repet så ökar jag pressen tills han inte står ut längre. Det är viktigt att öka pressen successivt, börja med nästan omärklig signal och öka tills hästen inte längre står ut utan gör något åt situationen. Ökning av pressen innebär här att jag börjar störa honom mer i repet, skapa en vågrörelse i repet som rycker i grimman, höj blicken kraftigt, höj bröstet och axlarna. Kanske till och med ta ett steg mot hästen, smacka.

 

Lär dig timing
Timing är nyckelordet. Hästar är ganska trögtänkta jämfört med människor. Vi måste ge dem all tänkbar hjälp att förstå samband. Ju kortare tiden är mellan att hästen bestämt sig för något till att pressen försvinner, desto lättare kommer han att sätta händelserna i samband. Ju tydligare skillnad på press och icke press det är desto lättare har han.

 

En så kallad icke-press ska inte pressa honom någonting. Det duger inte att bara sluta rista i grimskaftet, jag måste mena det också. Att ta ett steg bakåt är att släppa press. Ju större press jag har gett hästen desto större icke-press ger jag honom efteråt. Muntligt beröm och strykning över halsen kommer också här.

 

Anpassa dig efter hästens nivå
Sänk också kraven i samma takt som du höjer pressen. Måste jag höja pressen för att motivera honom till något är det troligt att han tycker sambandet är för långsökt. Om han inte kan komma på något att göra kommer han lära sig leva med pressen. Enligt ovan beskrivna princip ska jag då öka pressen ännu mer, men jag kan inte öka hur mycket som helst, då förlorar jag. Istället sänker jag kraven i samma takt tills jag hittar en punkt där hästen lyckas göra något. Ingen vill höra att han är dålig, alla vill höra man är bra, även hästen.

 

SLUTSATS

När jag även kan rygga hästen i grimskaft utan att behöva ta på honom med händerna har jag ganska bra kontroll över honom. Han följer mig vart jag går, vare sig jag vänder åt vänster eller höger. Går han för fort eller vill knuffas kan jag backa undan honom. Går han för långsamt kan jag be honom springa i en cirkel runt mig åt vänster (om jag har honom till höger om mig) tills tempot är återställt.
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,4 av 5.
133 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © RNIT Interactive 2005

Fakta om artikelskribent:


RNIT Interactive Artikeln är skriven av Robert Nilsson på RNIT Interactive.

Robert Nilsson har tidigare verkat som tränare och utbildningsansvarig på Jultorp Ranch under sju år.

RNIT Interactive arbetar med publiceringsverktyg, sökmotorvänlig design och Internet-marknadsföring. Ge vår sajt några minuters läsning så ska vi visa att Internet kan vara både en enkel och lönsam affär.

Fler artiklar skrivna av Robert Nilsson:


Kap 1. Det första mötet

(Läst 27924 gånger. Betygsatt till 5,4 av 296 läsare.


Kap 2. Om att ledas i grimskaft

(Läst 32484 gånger. Betygsatt till 5,5 av 224 läsare.


Kap 2. Cirkelträning med grimskaft

(Läst 23635 gånger. Betygsatt till 5,4 av 133 läsare.


Kap 3. Om syfte och metod med lösträning

(Läst 20809 gånger. Betygsatt till 5,4 av 97 läsare.


Kap 3. Rundkorallsarbete

(Läst 17102 gånger. Betygsatt till 5,5 av 107 läsare.


Kap 4. Hästar som är svårfångade

(Läst 49814 gånger. Betygsatt till 5,3 av 295 läsare.


Kap 5. Horsemanship från ryggen

(Läst 20027 gånger. Betygsatt till 5,1 av 85 läsare.


Kap 5. Horsemanship från ryggen del 2

(Läst 21143 gånger. Betygsatt till 5,5 av 116 läsare.


Westernridningens historia

(Läst 16992 gånger. Betygsatt till 4,9 av 111 läsare.


Visste du detta om hästar?

(Läst 41514 gånger. Betygsatt till 4,9 av 751 läsare.


Morganhästen

(Läst 26377 gånger. Betygsatt till 4,8 av 66 läsare.Denna artikel är publicerad på http://western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster