Tävla i westernridning - lek eller allvar?


Tävlingssäsongen närmar sig. Glöm då inte bort att tävlingen i första hand är en lek. Du kan göra hur mycket fel som helst. Hästar förlåter oss i stort sett allt. Så länge du inte glömmer bort att ha roligt tillsammans med din häst. Både när ni tränar och när kommer ut på tävlingsarenorna.


Ljuset kommer så sakta tillbaka och dagarna blir längre. I slutet av den här månaden går vi över till sommartid, även om den årstiden känns väldigt avlägsen just nu med flera decimeter snö utanför dörren. Men det kommer en vår i år också och med våren kommer bättre träningsmöjligheter och ännu en tävlingssäsong för oss westernryttare.
 
Vad har du för planer för dig och din häst? Ska ni finslipa detaljerna och ge er ut på några lokala tävlingar i sommar? Eller är det de stora tävlingarna ni tänker förgylla med ert deltagande? Oavsett vilka målsättningar du har för dig och din häst så glöm inte det allra viktigaste – tävling är en lek! Möjligen är det en lek med lite allvar i, trots allt, men det är viktigt att dina prestationskrav och tävlingsambitioner inte blir större än att du och din häst kan ha roligt ihop, både när ni tränar och när ni sedan går in på tävlingsarenan.
 
 

Lek, nöje och socialt umgänge

Westernridningen, såsom vi känner den idag, har utvecklats från det gamla boskapsarbetet till häst. Boskapsarbetarna träffades för att koppla av på sin lediga tid och roade sig tillsammans. De ordnade tävlingar där de mätte sin ridskicklighet mot varandra tillsammans med sina närmaste arbetskamrater – hästarna. Ursprunget till dagens tävlingar i westernridning är alltså lek, nöje och socialt umgänge. Jag tycker att vi ska försöka behålla – kanske till och med förstärka – de komponenterna i vårt tävlande.
 
Som domare ser jag alldeles för många ekipage på tävlingsbanorna som saknar glädjen i samarbetet och glimten i ögat. Personligen tror jag bara att man kan nå ända upp till toppen om man har med sig glädjen hela vägen. En häst som har roligt och får uppmuntran kan gå hur långt som helst. En häst som däremot blir pressad och tränad med mer prestationskrav än den kan klara av blir aldrig mer än medioker i något sammanhang. Det är egentligen ganska enkelt. Vi människor fungerar ju precis likadant. Med en positiv tränare som motiverar och inspirerar gör vi framsteg, men med en hård och tuff tränare förlorar vi glädjen i träningen och då är risken stor att vi lägger av. Hästen kan inte själv välja att lägga av, men det finns nog en del hästar som gärna hade tagit en längre semester istället för att gå in i en ny tävlingsäsong. Om de hade fått välja själv, alltså.
 
 

Lydiga eller kuvade hästar

En westernhäst ska vara lydig. Regelboken beskriver – i nästan alla grenar – hur hästarna ska utföra mönster och rörelser villigt och med mycket små hjälper. I reiningen står det uttryckligen att det inte bara handlar om att styra hästen. »Hästen skall villigt låta sig ridas med mycket lite eller ingen synbart motstånd och skall helt kontrolleras av ryttaren.» Mina hästar är lydiga, men det finns olika sorters lydnad. Det blir tydligt om man jämför med barn. Det är enkelt att se om ett barn lyder sina föräldrar för att livet blir roligare då, eller om barnen lyder för att de inte vågar något annat. Jag ser precis samma sak när jag dömer westerntävlingar. Jag ser hästar som är utomordentligt lydiga och låter sig kontrolleras i varje rörelse. De älskar samspelet med sin ryttare, de känner sig trygga med alla signaler de får och de är glada. Men det finns också hästar som är precis lika lydiga, men som saknar gnista och det är uppenbart att de inte känner sig varken trygga eller glada. Vilken av de här hästarna tror ni placerar sig bäst i en pleasure eller en reining om jag står som domare?
 

Samarbete, kommunikation och kontroll

Ni som har läst andra artiklar av mig vet att jag har tre ledord som genomsyrar allt mitt umgänge med hästar, mina utbildningar och mina teorier – samarbete, kommunikation och kontroll. Jag vet att samarbete och kommunikation leder till hundraprocentig kontroll.   Jag vet också att enbart kontroll inte leder oss varken till bättre samarbete eller bättre kommunikation. Därför måste vi börja i rätt ände. En trygg häst är en glad häst och en glad häst tycker om att samarbeta. En häst blir trygg om den vet vad vi förväntar oss av den och om det vi förväntar oss är sådant som den klarar av. Därför är det oerhört viktigt att du alltid har en tydlig plan för varje träningspass och att dina ambitioner ligger på en nivå som din häst är redo för. Visst ska du pressa gränserna lite ibland, det sporrar både dig och hästen, och det leder till ökat självförtroende hos er båda. Men gå aldrig fortare fram än att din häst har möjlighet att göra rätt och få beröm.
 
 

Det är aldrig hästens fel

Allt umgänge med hästarna är på våra villkor. Därför kan det heller aldrig vara hästens fel om något blir fel eller om träningen inte går som du har tänkt dig. Om hästen inte förstår beror det på att dina signaler inte är tillräckligt tydliga. Det är inte konstigare än att andra människor inte förstår vad du säger om du mumlar. Tänk också på att kommunikation alltid går åt båda hållen. Du måste lära dig att lyssna på din häst. Det är lika viktigt att du förstår hästens signaler som att hästen förstår dig. Går hästen undan när du kommer med sadeln? Det kan betyda att den har ont i ryggen eller att sadeln inte passar. Gapar hästen när du rider? Då kanske du är för hård i handen eller så behöver hästen ett annat bett eller vård av en tandläkare. Stannar din häst plötsligt mitt i träningspasset och kliar sig på ett framknä? Det betyder oftast att du har fått för fort fram. Hästen säger helt enkel «Stopp nu. Vänta lite. Jag måste fundera.» Men hästen vet att den inte får vara i fred om den inte tydligt visar att den är upptagen. Därför kliar den sig på knät. Smart, eller hur? Men det är ännu smartare om du, då och då under tränignspasset, stannar upp och låter hästen tänka. Kanske behöver du själv en stund att fundera på hur du ska gå vidare. Ju bättre du blir på att förstå hästen, desto bättre blir er kommunikation och desto tryggare känner sig din häst tillsammans med dig. Vem vill du själv helst umgås med, någon som bara pratar eller någon som både pratar och lyssnar?
 
 

Din häst vill ha roligt

Det är, som ni säkert vet, ingen tillfällighet att vi har använt hästen som kollega i både jordbruk, skogsbruk, transport och strid i flera tusen år. Det finns, med andra ord, inte ett ända djur i världen som kan mäta sig med hästen när det gäller viljan att samarbeta med människan. Den finns där för oss, närhelst vi känner för det och vad vi än förväntar oss att den ska göra. Allting sker på våra villkor, men hästen ställer upp ändå. Hästar är varken istadiga, envisa eller dumma, trots att det var precis vad min ridlärare försökte slå i mig på ridskolan en gång i tiden. Hästar är samarbetsvilliga, kunskapstörstiga och kanske till och med lite tävlingssugna så här på vårkanten. Kom ihåg det när du nu sätter igång din häst efter den eventuella vintervilan och påbörjar träningen inför årets tävlingssäsong. Din häst vill ha roligt, och den vill ha roligt tillsammans med dig!

Kanske ses vi där ute. I vilket fall vill jag önska er lycka till!






Våra läsare har gett artikeln betyget 5 av 5.
113 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © dot.kontroll 2006

Fakta om artikelskribent:


dot.kontroll Artikeln är skriven av Christine Pamp på dot.kontroll.



Fler artiklar skrivna av Christine Pamp:


En roligare samvaro med din häst

(Läst 48197 gånger. Betygsatt till 5,4 av 574 läsare.


Hitta rätt i din Ridning

(Läst 32708 gånger. Betygsatt till 5,4 av 294 läsare.


Bettets användning och verkan

(Läst 50385 gånger. Betygsatt till 5,2 av 658 läsare.


Rätt sadel på rätt plats.

(Läst 36158 gånger. Betygsatt till 3,3 av 638 läsare.


Tävla i western - lek eller allvar?

(Läst 23880 gånger. Betygsatt till 5 av 113 läsare.



Denna artikel är publicerad på http://western-ridning.com

Analysera din text

Hitta adverb och andra analyser gratis.
Stellans skogstjänster