Succè med barfotahäst


Det har skrivits och talats mycket om barfotagång på sista tiden och många har försökt med mer eller mindre lyckosamt resultat.


Några säger att det inte är möjligt, andra att alla hästar kan klara att gå barfota. Det som är helt säkert är att en hel del problem kan uppstå och att det kräver en hel del arbete och skötsel innan det fungerar.

 

Låt oss se på de problem som kan uppstå. De flesta hästar blir ömfotade och har svårigheter att gå, något som är helt nödvändigt för att barfotagången ska fungera på sikt.. Ofta skylls detta på att hästens hovar har varit i obalans och varit felskodda. Om hästen har gått med för långa tår eller för höga trakter är det lätt att hästen får mekanskt fång när hoven verkas riktigt och den får gå barfota. Detta ger stora smärtor men blir bättre vid rörelse, och rörelse är helt nödvändigt för att hästen ska bli bra. Man måste alltså leda och röra på hästen varje dag tills leder, skelett och ligament har fått chansen att komma tillbaka till sin naturliga position. Några tycker att dom själva är djurplågare under den här perioden och många andra håller med och tycker att man måste låta sko den stackars hästen igjen, som har så ont i fötterna. Saken är den att skor bara döljer problemen och gör inte hästen bättre. Eftersom inte hästen kan känna sina fötter när den har skor på kan allt kan verka bättre men du fråntar hästen möjligheter till att utveckla en sund hov. Vi måste alla leva med smärta från och till i livet. Det är kroppens sätt att skydda sig. Det tar inte många veckor innan hästen blir bättre, så håll ut!

 

I den här perioden är det extremt viktig att du trimmar hovarna ofta därför att det nya sättet att röra sig på skapar stora förändringar i hoven. Kolla hovarna varje dag, och ta bort horn som växer snett. I början, innan du har lärt dig hur en sund hov ser ut, behöver du hjälp till detta, men när hoven har fått sin riktiga form är det fullt möjligt att ordna det själv.

 

En del barfotatrimmare säger att du inte ska skära i frisk hov så länge allt verkar ok men det är faktisk så att hästar som har gått med skor i åratal ofta har utvecklat en del fel i hoven och de här felen går inte bort av sig själv hos hästar som lever ett liv som tamhästar. Inte ens vid utegång rör sig hästen såpass mycket att hoven får en naturlig form utan hjälp. Därför måste vi hjälpa hästen genom att ge den en naturlig hovform från början. Bergy Bergeleen (se nedan) säger så här: ”Remove the excess.” Detta betyrer helt enkelt att om hästen ska kunna att utveckla en sund hov måste vi ge den möjlighet att göra det. Det är absolut inte tal om att beskära hästen till blods! Men det handlar om att ta bort långa trakter och långa tår.

 

Ett annat problem du kan stöta på är trånga trakter. Om hästen blev skodd mycket tidigt eller med för trånga skor har inte trakterna fått utveckla sig normalt och hästen ser ut som om den går på ”äggskal” – den har svårt att sätta ner fötterna när den går. Här behöver du en specialist som kan hjälpa dig att bredda trakterna för det blir inte bra av sig själv. I ett sådant fall döljer man bra problemet genom att sätta på skor, eftersom det är skorna som gett upphov till problemet från början. Du kan tydligt se problemet när du tittar på hoven; den är smal bak och har ofta höga trakter. Instuckna/undersatta trakter är ett annat problem du kan uppleva.

 

Om hästen gått med för långa tår kan trakterna helt ha kollapsat och blivit skjutna framåt vilket betyder att hästen inte har något stöd i den bakre delen av hoven. Du kan se detta på hornväxten – de nedåtgående ränderna i traktområdet är inte paralella med resten av hoven. De växer inte neråt utan framåt. Hovslagare fixar ofta detta genom att av och till sätta på en kil och drar skon längre bakåt för att ge hoven bättre stöd baktill. Återigen är det bara ett sätt att dölja det underliggande problemet och ingen lösning på sikt. Först måste du korta av tån till en naturlig längd för det är bara så du kan fördela trycket på ett riktig sätt. Här är det också nödvändigt med profesionell hjälp, men det kommer att blir bra igjen om du låter trakterna växa ut på natruligt sätt.

 

Många kanske skulle säga att det här har dom inte tid att vänta på och väljer därför att korrektionssko. Saken är den att då förkortar du hästens livstid med många år för problemen kommer att växa tills hästen slutligen inte fungerar längre. Det här var en del stora och allvarliga problem som kan lösas med tidens hjälp och som lägger år till hästens liv om du har tid att vänta. Det finns också en del mindre problem, mindre genom att de är enklare och snabbare att lösa. När du tar av skorna på hästen är hoven försvagad. Hovstrukturen har inte fått byggas upp till naturlig styrka och den är också försvagad av miljöinflytande som urin och vatten. Urin och vatten bryter ner keratinmolekylerna som hornet är uppbyggt av, och gör hoven svag. Tänk på hur dina egna naglar ser ut när du badat länge. Tänk också på alla de gånger hästen tappat en sko för tidig eller på alla sprickorna runt sömhålen. När en sådan hov plötsligt ska gå på hårt underlag och grus är det inte konstig att det blir problem.

 

Det är först när hoven byggt upp sin natruliga styrka som den kan motstå stress från underlaget, och det här kan ta upp till ett år – tills en ny hov växt fram. Men det finns en snabb och enkel lösning på det här problemet som gör att du bara efter ett par veckor kan rida på grusvägar igjen. Läs vidare! Jag har själv haft min häst barfota i två år. I början kunde han knappt gå på grund av förändringarna i hovarna, men vi var ute och gick varje dag i flera veckor och allt eftersom började saker och ting ordna sig. Så stötte jag på de ”enkla problemen”. Hoven var inte tillräckligt starkt för att tåla belastningarna från underlaget och hästen blev ömfotad.

 

Efter mycket sökande hittade jag en produkt som heter Keratex Hoof Hardener som lovade att reparera hovstrukturen så att den fick tillbaka sin naturliga styrka. Den här produkten är ett patenterat medel som verkar på molekylnivå och stärker bindningarna i keratinmolekylerna. Efter ett par veckoar av sexveckorskuren kunde han gå på grus utan problem och på slutet kunde vi till och med galoppera på grusvägar. En ny tillvaro! Men så uppstod nya problem. Hoven blev mjuk och svag i regn och fuktighet och det såg ut som att den höll på att förlora sin styrka igjen. Jag kontaktade Keratex Hoofcare igjen och frågade om dom hade en lösning. Jag blev tipsad om Keratex Hoof Gel som är till för att inpregnera hoven mot vatten och urin. Hovarna blev hårda och funktionella igjen!

 

Dock fick jag först behandla hovarna med en ny kur Hof Haredener för att hjälpa hovarna tillbaka till sitt naturliga tillstånd. Nu behandlar jag med Hoof Gel varje dag och kan rida i all slags terräng och i alla tempon, och så länge jag önskar. Hästen har aldrig blivit ömfotad eller fått nerslitna hovar. Och jag rider mycket – mellan 1-2 mil per dag, och tränar för distansritt.

Ett annat problem jag stötte på efter vägen var ”White line disease” och igjen kontaktade jag Keratex som än en gång kunde hjälpa mig med produkten ”Nail Hole Disinfectant”. Efter behandling två gånger per vecka i två veckor hade angreppet upphört. White line disease är ännu så länge lite av ett mysterium men man vet att det alltid är både svamp och bakterier involverade så det krävs ett medel som bekämpar båda. Och eftersom även Hoff Gel också innehåller desinfekterande medel har angreppet alldrig upprepats. Hoof Gel är definitivt ett medel som jag inte kan klara mig utan! Om man tittar på de ekonomiska aspekterna så blir det mycket billigare att använda de här medlen än att låta sko, och jag går omkring med konstant gott samvete eftersom jag vet att jag gör det som är bäst för min häst.

 

Under den perioden då han var skodd hade han ständigt återkommande njurproblem som han måste ha behandling för. Efter att jag tog av skorna har detta blivit helt borta och jag har fått mig berättat av en akupunktör att utan skor kan hästen själv aktivera njurpunkterna i hoven. Jag hade också mycket muskelproblem, och detta gjorde att jag lärde mig massera, och även om hästen älskar det, har han numer inte behov av det. Jag har också sett att man och svans växer mer och blivit tjockare. Jag är säker på att många undrar över om det går att rida på vintern då det är halt och jag måste tillstå att det kan vara ett problem när det är blankis. Hästen klarar fint att gå till och från paddocken men får problem om jag sitter på.

 

Men om det bara är lite fuktighet i isen eller ett litet snölager ovanpå går det bra att rida, även om man måste vara lite försiktig. Finns det bara asfaltvägar kan det vara ett bra alternativ att rida där när förhållandena i övrig är dåliga. Det är ok att både trava och galoppera litet när man inte har skor, för det blir inte samma hårda stöt i hoven när hsäten är barota. Jag ger ändå min häst litet vila av och till och nu låter jag vädret bestämma när det ska bli. På snö, som det oftast är där jag bor, är det fantastisk att rida – inga snöstyltor och man halkar aldrig oavsett tempo.

 

Jag känner mig faktisk tryggare nu än när han var skodd för han är stabil i sig själv och kan känna hur underlaget är. Det viktigaste av allt är att balansen på hovarna nu är rätt. Det hjälper inte att bara ta av skorna och tro att det blir bra av sig själv. Det kan vara lika farlig att gå med obalanserade hovar även om dom är utan skor. Och så kommer frågan: Hur ska en riktig balanserad hov se ut? Dessvärre vet inte alla som skor hästar det här och det kan vara svårt att hitta någon som kan.

 

Jag insåg att jag själv måste sätta mig in i det och det finns massor av tillgänglig information, både i böcker och på nätet. Och igen blir frågan: Vad av all denna information är riktig? Själv har jag läst allt tillgängligt material från alla olika källor och efter mycket strävan tror jag att jag hittat det som är rätt. Jag vill här ge dig källorna som jag har använt och som jag själv tycker är förnuftiga och logiska, sen är resten upp till dig.

 

Lyle Bergy Gergeleen, www.Hooftalk.com har fyra videos och två böcker som är väldigt bra och som primärt är de jag följer. Han har baserat sina kunskaper på studier av vilda mustanger. En annan bok som kan vara nyttig är ”No hoof, no horse”, som, även om den hävdar att hästar måste skos för att kunna användas, har mycket nyttig information om balansering av hoven. Den hävdar att korrektionsskoning är lösningen men ger ändå mycket kunskap som de flesta hovslagare inte känner till, och tar dessutom livet av några gamla myter.

 

Du saknar kanske Strasser på listan. Men även om det var hon som gav mig idèn att ta av skorna är jag inte förtjust i hennes metoder då jag både av egen erfarenhet och från andra upplevt att hästarna inte fungerar utifrån denna metod. Pete Ramey är en annan barfotaguru som har blivit populär. Han har mycket bra men jag tycker inte alltid att kartan stämmer med terrängen och han har för många lättvindiga lösningar. Jag har rest runt en del och verkat hästar, och det jag ser att folk sliter med är att de är lite för försiktiga när dom ska verka själva.

 

Därmed möter jag många hästar med ”Kalle Anka-hovar” – för långa tår och för mycket utflytande hovvägg. Det kan därför vara idè att få hjälp av någon som kan, de första gångerna, och passa på att fråga och följa arbetet så att man lär sig hur hoven ska se ut och hur man gör det.

 

Kom ihåg: Inget är svårt när man kan det! Min häst fungerar bättre än nånsin utan skor och jag kommer aldrig att sko igjen. Det är en härlig känsla att känna de mjuka hovslagen under sig och veta att hästen fungerar naturligt och med mjukhet i rörelserna. Jag ser att många hästar tillsynes fungerar bra med skor men hur skulle dom fungera utan? Jag har också sett en del hästar som inte har fungerat med skor och som har fått ett nytt liv när skorna tagits av.

 

Om du blivit intresserad av detta så är du välkommen att kontakta mig både för råd och hjälp och för att köpa Keratexprodukter. Du kan ringa mig på tel (+47)67104938 eller 99105571 eller sänd ett mail: tania_lonning@operamail.com

 

 

 
Våra läsare har gett artikeln betyget 5,3 av 5.
131 har röstat hittils. Rösta du också!


Kommentera artikeln!


Copyright © Keratexprodukter 2005

Fakta om artikelskribent:


Mer info om författare
Artikeln är skriven av Tania Lönning på Keratexprodukter.

Om du blivit intresserad av detta så är du välkommen att kontakta mig både för råd och hjälp och för att köpa Keratexprodukter. Du kan ringa mig på tel (0047)67104938 eller 99105571 eller sänd ett mail: tania_lonning@operamail.com

Fler artiklar skrivna av Tania Lönning:


Succè med barfotahäst

(Läst 26602 gånger. Betygsatt till 5,3 av 131 läsare.


Barfotahäst: Att bryta traditioner - del 1

(Läst 12985 gånger. Betygsatt till 5,2 av 105 läsare.


Barfotahäst: Att bryta traditioner - del 2

(Läst 11327 gånger. Betygsatt till 5,1 av 62 läsare.


Barfotahäst: Att bryta traditioner - del 3

(Läst 9589 gånger. Betygsatt till 5,5 av 54 läsare.Denna artikel är publicerad på http://western-ridning.com

Sockaner

Migrän ger olika symtom hos olika människor och en kiropraktor kan hjälpa

BLOMS Materialhantering

Gaffellyftvagnar gör det enkelt att transportera hel- och halvpallar

OlkaExpress fotbollsbiljetter

Vi säljer biljetter till alla Manchester hemmamatcher i engelska ligan

SkiStore AB

Diamond JetForce är stor för lavinutrustning, lunch, vatten och en jacka

Cleanteam

Vi är ett städföretag i Göteborg som är extra duktiga på kontors och hemstädning